+386 (0)1 300 6 888
info@znanstival.si

Znanstival dogodivščin 2017


Tudi v letu 2017 bo Ustanova Hiša eksperimentov organizirala Znanstival dogodivščin - tridnevni dogodek namenjen promociji znanosti in izobraževanja.
Znanstival dogodivščin 2017 bo potekal med 2. in 4.6.2017 v Ljubljani.
Tridnevni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentalnih delavnic in posebnega presenečenja - znanstveni spektakel je namenjen vsem, katerim je namenjena tudi Hiša eksperimentov. Torej zares vsem. Edini pogoj za udeležbo je radovednost. Festival je za vse obiskovalce brezplačen.
Znanstival smo začeli ustvarjati zato, ker nas takšne stvari veselijo in ker smo prepričani, da bodo tudi vas. Stkali smo ga iz:
  • Znanstvenih dogodivščin, ki so improvizacija promocije izobraževanja, neke vrste jazz v znanosti. V dobre pol ure zanimivih in privlačnih poskusov ter interakcije z obiskovalci, na poljuden način prikažemo neko temo iz znanosti. Dogodivščine se izvajajo na odprtem, pa tudi v Hiši eksperimentov. Prav veseli smo, da nismo edini v svetu, ki izvajamo dogodivščine. Z ljudmi iz tujine imamo pristen stik in tudi zato se gostje radi odzovejo na naša povabila. Dogodivščine izvajajo predavatelji iz Hiše eksperimentov in pa vabljeni predavatelji.
  • Delavnic - DRZNI eksperimenti. Tu obiskovalci iz enostavnih predmetov izdelujejo zanimive znanstvene stvaritve: oboo, vulkan, letala, vozilo na zračni blazini, spektroskop, fagot, ...
  • Znanstveno-promocijskih predavanj, ki se odvijajo v Hiši
  • Znanstvenega spektakla,
    ki ga bomo izvajali v soboto na Prešernovem trgu,
  • Vrta eksperimentov, »Vrta« stojnic na katerih se bodo predstavile še druge institucije,
    ki po merilih Hiše eksperimentov uspešno delujejo na področju promocije izobraževanja in znanosti, ter
Poleg naštetega bodo v času Znanstivala v Hiši eksperimentov tudi dnevi priprtih vrat (vrata niso čisto odprta, zaprta pa tudi ne).

Znanstival dogodivščin pripomore k promociji znanosti in inovativnosti. Naravnan je k poljudni predstavitivi in posredovanju raziskovalnih dosežkov in razumevanju osnovnih znanstvenih načel celotni populaciji Slovenije (tako mladim vpetim v vzgojno-izobraževalne procese, kot odraslim).
Tako kot pretekla leta, smo na Znanstival dogodivščin povabili vse slovenske vrtce, osnovne in srednje šole ter društva upokojencev.
Aktivnost Znanstival dogodivščin spodbuja interdisciplinarnost ved in področij, saj s predavanji in različnimi znanstvenimi šovi obiskovalce spodbujamo k raziskovalnemu razmišljanju, postavljanju hipotez in preverjanju le-teh ter splošno raziskovalnemu delu.



© 2016 Hiša eksperimentov