+386 (0)1 300 6 888
info@znanstival.si
Vrt eksperimentov 2016
4. in 5. junij med 10:00 in 18:00, Stritarjeva ulica

Hiša eksperimentov in društvo DRZNI

Hiša eksperimentov je prvi slovenski center znanosti tipa "izvedi sam". Namenjen je odraslim in otrokom. Naloga, ki smo si jo zadali je, da navdušujemo za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov.
Društvo za znanost in izobraževanje DRZNI je strokovno, prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki delujejo na področju izobraževanja, učenja na daljavo, vzgoje, svetovanja, raziskovanja, založništva, povezovanje naravoslovnih, tehničnih, humanističnih in družboslovnih znanosti ter umetnosti ali so kako drugače pri svojem delu povezani s tem področjem. Cilj društva DRZNI je tudi, da v Republiki Sloveniji deluje en center, ki se ukvarja z obliko znanosti "izvedi sam". Društvo si bo prizadevalo za podporo in trajnostno rast enega samega centralnega centra, in sicer ustanove Hiša eksperimentov.

Hiška eksperimentov in Drzni eksperimenti
Preizkusili se boste v izdelavi zanimivih znanstvenih stvaritev iz enostavnih predmetov, ugotovili boste kako bi videli, če bi zamenjali očesi ter preverili, da robotom ni lahko.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Botanični vrt deluje neprekinjeno že od leta 1810. Skrbi za banko semen rastlin in zbirko posajenih rastlin, varstvo ogroženih rastlinskih vrst in raziskave s področja rastlin. Zelo pomembno vlogo ima pri izobraževanju širše javnosti preko vodenih ogledov, delavnic, tečajev in drugih aktivnosti.

Fluorescenca banan
Ko banane zorijo, se na njih pojavijo rjave pege, ki pod UV svetlobo fluorescirajo (svetijo modro). Katera snov povzroči fluorescenco banan? To in še marsikaj o bananah boste izvedeli ob ogledu modrih banan.
Javorjevi helikopterčki
Ste že slišali, da v gradbeništvu gradijo zgradbe, ki imajo enako podobo, kot sestava kosti? Ta in še drugi primeri spadajo v področje bionike. Izdelali bomo model javorjevega semena!

Cosylab, laboratorij za kontrolne sisteme, d.d.

Cosylab d.d. je vodilni svetovni ponudnik profesionalnih storitev za integracijo krmilnih sistemov in naprav za projekte in eksperimente velike fizike. Sodeluje z znanstvenimi in raziskovalnimi institucijami iz Slovenije in tujine ter na številnih največjih in najzahtevnejših znanstvenih projektih.

Pospeševalniki in protonska terapija
Protonska terapija je nova metoda zdravljenja raka, s katero so v svetu izvedli že številna uspešna zdravljenja. Zaradi fizikalnih lastnosti protonov metoda v primerjavi s konvencionalnim obsevanjem poškoduje manj tkiva v okolici tumorja. V okviru predstavitve bomo predstavili protonsko terapijo z modelom in slikovnim gradivom ter predstavili tudi princip delovanja pospeševalnikov.

Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Glavno poslanstvo Fakultete za elektrotehniko je vzgoja elektrotehniških strokovnjakov. Poleg elektronike in močnostne elektrotehnike gojimo področji telekomunikacij in avtomatizacije. Prav vsa področja pa so prežeta z računalništvom in informatiko, z najsodobnejšimi komunikacijami, z uporabo svetovnega spleta in multimedijskih rešitev.

Usmerjeni zvočnik Acouspade
Zvok z visoko frekvenco je pri isti velikosti zvočnika bolj usmerjen kot zvok z nizko frekvenco. Zvočnik Acouspade za usmerjeni zvok je sestavljen iz množice majhnih ultrazvočnih oddajnikov, ki skupaj tvorijo velik zvočnik, ki oddaja zvok frekvence 40 kHz. Zvok s tako visoko frekvenco je zelo usmerjen, vendar je izven slišnega območja človeka.

Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani

Fakulteta za farmacijo je visokošolska izobraževalna ustanova, ki skrbi za razvoj, načrtovanje in izvajanje visokošolskega izobraževanja. Vzgaja in usposablja kadre za opravljanje znanstvenih, razvojnih in strokovnih del na širših področjih farmacije, laboratorijske medicine in kozmetologije.

Kaj se lahko naučimo iz redoks reakcij?
Srebrovo zrcalo: Redukcija Ag+ lahko poteka v našem telesu in povzroča argirijo, če uživamo koloidno srebro. Slončkova zobna pasta: Vodikov peroksid encimi v celicah pretvarjajo v vodo in kisik. Če kisik v poskusu ujamemo v milnico, nastane stabilna pena. Katero sadje vsebuje več vitamina C? Uporabimo redoks indikator, ki spremeni barvo...

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je fakulteta s tradicijo, z mednarodno priznanimi študijskimi programi gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva. Diplomanti naših študijev gradijo prihodnost in vplivajo na vse v našem vsakodnevnem okolju.

Les – gradbeni material, ki povezuje preteklost s prihodnostjo
Najbolj preprost mostiček je lahko lesena deska, položena na dva bregova potoka. Kaj lahko naredimo, če ena deska ne zagotavlja varnega in udobnega prehoda preko potoka? Kako lahko iz več enakih nosilnih elementov sestavimo konstrukcijo, ki varno premošča oviro? Sestavljali in preskušali bomo različne modele mostičkov.

Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani

FMF je osrednja slovenska visokošolska inštitucija na področju matematičnih in fizikalnih znanosti. Redno nudi izobraževanje 1000 - 1500 študentom, na vseh stopnjah visokošolskega izobraževanja, ter skrbi za predstavitev znanj in najnovejših znanstvenih dosežkov širši javnosti.

Zlate ribice in optična omrežja
Popolni odboj svetlobe: od preproste demonstracije pojava v akvariju do prenosa signala po demonstracijskem in po "pravem" optičnem vlaknu...
Sodobne informacijske tehnologije temeljijo na prenosu ogromnih količin podatkov v kratkem času. Brez optičnih omrežij si sodobne družbe ne moremo predstavljati. Pokazali bomo fizikalne osnove, na katerih take tehnologije delujejo.

Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani

Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani je sodobna raziskovalna institucija, priznana v slovenskem in mednarodnem okolju. Stroji in mehanske naprave so sestavni del našega sveta in življenja. Vsi ljudje lahko sanjamo, vendar strojni inženirji znamo in zmoremo svoje sanje tudi uresničiti.

3D tiskanje in 3D skeniranje
Na stojnici bomo prikazovali 3D tiskanje in 3D skeniranje. 3D skenirali bomo tudi osebe, ki si bodo to želele in s tem bomo dobili barvni, računalniški 3D model, ki ga je nato mogoče tudi natisniti.

Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani

Fakulteta za šport/Inštitut za šport je znanstveno, razvojna in strokovna organizacija, ki se ukvarja z meritvami na področju športa. Na področju meritev deluje 9 laboratorijev, ki nudijo podporo vrhunskemu in rekreativnemu športu.

Znanost v športu
Skok iz počepa (koncentrično mišično naprezanje); skok z nasprotnim gibanjem ( počasno ekscentrično-koncentrično mišično naprezanje); globinski skoki (hitro ekscentrično-koncentrično mišično naprezanje); ravnotežje in koordinacija, analiza in trening koncentracije in telesna sestava.

Gimnazija Želimlje, Zavod sv. Frančiška Saleškega

Gimnazija Želimlje je enota ZFS, ki izvaja izobraževalni in vzgojni program splošne gimnazije.

Fizikalni sefi
Osrednji del je predstavitev fizikalnih sefov (Vodomat in Avtomobili ) s katerima je ekipa GŽ sodelovala na državnem tekmovanju »Videl, premislil, odklenil« in mednarodnem tekmovanju v Izraelu. Ob njem bomo prikazali še druge zanimivosti, ki popestrijo pouk naravoslovja na naši šoli.

Gimnazija Ledina

Na Gimnaziji Ledina čutimo pripadnost šoli, smo spoštljivi in odgovorni ter krepimo dobre medosebne odnose. Šola je urejena in sodobno opremljena. Dijaki so vedoželjni, motivirani, vestni in nesebično pomagajo drug drugemu. S sodobnimi učnimi metodami izvajamo kvaliteten pouk, dosegamo dobre rezultate in ob tem dijake tudi spodbujamo k razvijanju nadarjenosti.

Skrivnostna moč sivke
Izdelava naravnega sivkinega mila s čebeljim voskom. Degustacija sivkinega čaja, peciva in sladoleda, pripravljenega s tekočim dušikom. Predstavitev sivke na različnih področjih s pomočjo izdelane spletni strani http://sivkaledina.weebly.com. Potopis s strokovne ekskurzije po Provansi (marec 2016): ogled mesta Grasse, obisk kozmetične tovarne L´Occitane in muzeja sivke Coustellet.

Gimnazija Nova Gorica

Gimnazija Nova Gorica ima odlične dijake, ki dosegajo na tekmovanjih izredne uspehe. V odpiranju fizikalnih sefov v Izraelu smo tekmovali petkrat in se uvrstili na drugo, tretje in šesto mesto v mednarodni konkurenci približno 45 ekip.

Fizikalni sefi
Fizikalni sef je zaklenjen zaboj, ki ga lahko odklenemo, če rešimo zahtevne fizikalne uganke. Fizikalne uganke si zamislijo dijaki, ki sef tudi sestavijo. Na tekmovanju skupine poskušajo druga drugi vdreti v sef.

Gimnazija Vič

Na Gimnaziji Vič iščemo, vzpodbujamo in razvijamo najrazličnejše talente svojih dijakov od umetniških do tehniških tako, da jim omogočamo, da svoje ideje razvijajo in realizirajo.

Podmornica Calypso
Dijaki Gimnazije Vič se že tretje leto izdelujejo podmornico s katero bo mogoče raziskati globine do 1000 metrov. Svoje dosedanje delo bodo predstavili na stojnici, kjer si boste lahko ogledali končano podmornico Calypso.

Gozdarski inštitut Slovenije

Gozdarski inštitut Slovenije je javni raziskovalni zavod nacionalnega pomena s področja temeljnega in aplikativnega raziskovanja gozdov. Inštitut z namenom poglabljanja zavedanja o pomenu gozda v okolju in ravnanju z njim, prenaša znanstvena spoznanja v splošne in strokovne javnosti.

Gozd eksperimentov
Na stojnici se bomo preko poskusov in prikazov spoznali s skrivnostmi gozda in njegovih prebivalcem.

Institut "Jožef Stefan"

Institut »Jožef Stefan« je največji javno-raziskovalni inštitut v Sloveniji. Poslanstvo Instituta je v ustvarjanju, širjenju in prenosu znanja na področju naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju. Ime nosi po slavnem slovenskem fiziku Jožefu Stefanu.

»Tudi jaz sem lahko znanstvenik!« - predstavitev dejavnosti Instituta »Jožef Stefan«
Predstavitev Instituta »Jožef Stefan« bo obsegala: interaktivno delavnico s privlačnimi kemijskimi in fizikalnimi eksperimenti; video predstavitev raziskav odsekov Instituta »Jožef Stefan«; kviz »Ali bi lahko tudi jaz bil znanstvenik?« s privlačnimi nagradami; interaktivno proizvodnjo električne energije s pomočjo posebej prilagojenega kolesa (nedelja).

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d. o. o.

JP VO-KA izvaja oskrbo s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje odpadne vode v MOL in sosednjih občinah. Po številu uporabnikov je v Sloveniji največje tovrstno podjetje. Deluje od leta 1890. Družbeno odgovornost izkazuje tudi z izobraževalnimi in ozaveščevalnimi aktivnostmi za različne javnosti.

Model vodonosnika Ljubljanskega polja in Cevkovi poskusi z vodo
Model vodonosnika Ljubljanskega polja je izobraževalni pripomoček, namenjen razlagi dinamike podzemne vode v peščeno-prodnih plasteh, ki so vir pitne vode. Poučili se bomo, kaj je podzemna voda, kje se skriva, kako potuje in katere dejavnosti jo ogrožajo ter na kakšen način.
Dogajanje bomo obogatili s Cevkovimi poskusi z vodo, s katerimi širimo vedenje o lastnostih vode in zbujamo zanimanje za ta pomemben naravni vir.

Lek, član skupine Sandoz

Lek, član skupine Sandoz, je slovenska, evropska in svetovna farmacevtska generična družba, blizu ljudem in usmerjena v prihodnost. Prizadeva si, da bi bilo zdravje dosegljivo vsem. Razvijajo, izdelujejo in tržijo učinkovita, varna in kakovostna zdravila, s katerimi želijo prispevati k ohranjanju in izboljševanju življenj.

Inovativno v prihodnost
Na stojnici Leka, člana skupine Sandoz, si boste lahko ogledali zanimive eksperimente, ki bodo prava paša za oči. Strokovnjaki iz Leka, člana skupine Sandoz, bodo s pomočjo zanimivih eksperimentov znanost pokazali na preprost in zabaven način.

Mathema, Zavod za popularizacijo matematike

Mathema, Zavod za popularizacijo matematike, je zasebni zavod iz Ljubljane. Delo temelji na interdisciplinarnosti matematike ter spodbujanju odnosa do matematike med otroci, mladimi in odraslimi. Poslanstvo utemeljuje na stalnih ali občasnih prireditvah kot so konference in srečanja, izobraževalni programi, zbirke in razstave matematične umetnosti, Hiša poliedrov, publikacije, ter organizacija državnih in mednarodnih tekmovanj iz matematike in logike.

Kalejdoskop
Mathemina Hiša poliedrov bo ob 200 letnici kalejdoskopa obiskovalce popeljala v čarobni svet kalejdoskopov. S kalejdoskopom lahko vidimo neskončne ali končne slike določenih simetrij, ali pa z delom predmeta pričaramo njegovo celoto. Moto eksperimenta je: poglej bližje - misli dalje.

Nacionalni inštitut za biologijo

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je eden največjih javnih raziskovalnih inštitutov za naravoslovne vede, ki pokriva širok spekter raziskav. V Vrtu eksperimentov bo predstavil ekološke raziskave Morske biološke postaje in dejavnosti Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo.

Zdrave rastline, zdravo morje, zdrav planet
Mikroorganizmi so najštevilčnejši prebivalci planeta, vplivajo na zdravje rastlin, živali in človeka. Sodelujejo v vseh procesih kroženja snovi, vplivajo na kakovost hrane, okolja in celo podnebja. V vrtu eksperimentov bomo predstavili postopke odkrivanja prisotnosti koristnih in škodljivih mikroorganizmov na rastlinah in v morju. Javnost bomo tudi pozvali k aktivnemu pristopu varovanja morja ob Svetovnem dnevu Oceanov.

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je najstarejša slovenska muzejska institucija, ki se ukvarja z zbiranjem, dokumentiranjem, ohranjanjem, raziskovanjem in razstavljanjem muzejskih predmetov. Osrednja naloga muzeja je na poljuden način seznanjati javnost s kulturno dediščino in zgodovino slovenskega prostora.

Arheoeksperiment
Na stojnici bomo obiskovalcem omogočili eksperimentiranje z replikami eksponatov, ki so na ogled v našem muzeju. Ne zamudite edinstvene priložnosti in preizkusite, ali vam bo uspelo izdelati takšno piščal, kot neandertalec!

Pionirski dom - center za kulturo mladih

Javni zavod Pionirski dom – Center za kulturo mladih je lani praznoval 50-letnico delovanja na področju izvajanja programov s kulturno-umetniškimi in jezikovno-kulturnimi vsebinami, namenjeni predvsem otrokom in mladim ter vsem z zavedanjem, da je kvalitetno preživljanje prostega časa odlična življenjska popotnica.

Raziskovanje človeškega telesa
Na delavnici RAZISKOVANJE ČLOVEŠKEGA TELESA se bodo otroci zmerili, stehtali, odtisnili prstne odtise in vse to beležili v svojo osebno izkaznico. Preizkušali bomo koliko balona lahko napihnejo z enim izpihom zraka iz pljuč, se poigrali z modelom tankega in debelega črevesa in sestavljali notranje organe.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije je državni muzej z naravoslovno, znanstveno in pedagoško vsebino. Hrani, proučuje in javnosti predstavlja številne nacionalno, evropsko in svetovno pomembne naravoslovne zbirke, ki pričajo o spremembah biotske raznovrstnosti, razvoju naravoslovja in zbiranja ter obdelave muzejskega gradiva.

Kako težek je mamutov zob?
Obiskovalci bodo spoznali originalen mamutov zob, ki ga bodo lahko tudi sami potežkali in se čudili njegovi velikosti in teži. Od blizu si bodo lahko ogledali tudi pravo mamutovo dlako in spoznali še mnoge zanimivosti o ustroju in življenju teh velikih izumrlih sesalcev. Predstavili jim bomo tudi originalno okostje neveljskega mamuta, ki ga hranimo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Sinapsa

SiNAPSA združuje izkušene raziskovalce, strokovnjake in študente različnih usmeritev, ki jim je vsem skupno zanimanje za delovanje živčevja. S tem namenom izvajamo projekte za raziskovalce (mednarodne znanstvene konference, simpozije) in strokovno-izobraževalne dogodke (Teden možganov, seminarji).

Kdo se boji nagubanega možgana?
Na stojnici bomo otrokom ponudili možnost, da se preko zabavnih izobraževalno-ustvarjalnih iger spoznajo z možgani in načini njihovega raziskovanja. Otroci se bodo lahko preizkusili v miselni igri, si izdelali »možgansko kapico« in odgovorili na naša vprašanja v nagradnem kvizu, na ta način pa ustvarili nove možganske povezave. Tako bodo še raje aktivno iskali informacije in skrbeli za svoje možgančke!

Slovenski šolski muzej

Slovenski šolski muzej je najstarejši specialni in prvi vseslovenski muzej na Slovenskem, ustanovljen leta 1898. S svojim zbirateljskim, raziskovalnim, razstavnim in vzgojno-izobraževalnim delom predstavlja bogato kulturo dediščino šolstva in vzgoje od njenih začetkov do konca 20. stoletja. Pedagoško vzgojno-izobraževalno delo zajema strokovno vodenje po stalni in občasnih razstavah, raznovrstne muzejske delavnice in muzejske učne ure.

Skrivnosti šole nekdanjih dni
Poizkus z vakuumsko črpalko - gospod učenik bo predstavil fizikalni poizkus na učilu iz leta 1900; obiskovalci bodo lahko na lastni koži preizkusili šolske kazni nekdanjih dni. Sami bodo lahko presodili kaj najbolj boli, klečanje na koruzi, ajdi, soli ali polenu?; poigrali se bomo s »tinto« in izvedli nekaj kemijskih poizkusov s črnilom.

Slovensko mikrobiološko društvo

Slovensko mikrobiološko društvo je znanstveno in strokovno združenje mikrobiologov, ki organizira in sodeluje pri organizaciji strokovnih kongresov in predavanj, izdaja publikacije s področja mikrobiologije in skrbi za povezovanje med strokovnjaki, ki delujejo na področju mikrobiologije v Sloveniji in tujini.

Mikro svet
Odkrijte raznolik in pisan svet mikroorganizmov in spoznajte, česa vse so zmožni! Mikroorganizmi so povsod okoli nas: skrbijo za našo prebavo ali pa nas spravijo v posteljo z vročino; delajo pivo, kruh, jogurt, zdravila ali pa skrbijo za čiščenje odpadne vode. Te zanima, kaj vse so mikroorganizmi in kje jih najdemo? Obišči nas na stojnici SMD in spoznaj mikro svet od blizu-tudi pod mikroskopom.

Tehniški muzej Slovenije

Vas zanima, kje lahko hkrati vidite samostan iz 13. stoletja, Titove limuzine, svetovnega prvaka med medvedi in izveste skoraj vse o zvoku? Obiščite največji slovenski muzej z bogatimi naravoslovnimi in tehniškimi zbirkami, ki domuje v idiličnem okolju v bližini prestolnice.

Oh, ta gravitacija
Medved se vzpenja zaradi trenja. Žolna se spušča, kolikor ji lepenje dopušča. Pridružite se nam na stojnici in poskusite ukaniti gravitacijo.

Zavod 404, zasebni zavod za raziskave, razvoj in inovacije Ljubljana

Zavod 404 je mladinski tehnološko-raziskovalni center, ustanovljen z namenom, da mladim posreduje tehnične veščine in jih navduši za raziskovanje, znanost in podjetništvo. Vsem, ki imajo željo po ustvarjanju nudimo pomoč in prostor, kjer lahko pridobijo znanje, ki ga v šolskih klopeh ni vedno mogoče.

Tehnični projekti
Zavod 404 izvaja tehnične raziskovalne projekte v okviru katerih mladim nudimo možnost dela z različno programsko in strojno opremo. Projekti, kot so ceppelin, električni tricikel, avtonomna ladja, letalo za dostavljanje zdravil v odročne kraje in quadrocopter, so pokazali, da so sposobnosti mladih bistveno višje kot jih okolje za njih predvideva ter, da z uspehom gojijo svoj zanos in raziskovalni duh.

Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani

Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani je ustanova z več kot 60-letno tradicijo, ki izobražuje strokovnjake na naslednjih področjih: Babištvo, Delovna terapija, Fizioterapija, Radiološka tehnologija, Ortotika in protetika, Laboratorijska zobna protetika, Sanitarno inženirstvo in Zdravstvena nega.

Zdravstival
Predstavitev AED (defibrilatorja) in temeljnih postopkov oživljanja; preizkusi higiene rok; preizkusi v zvezi s higieno živil; ocenjevanje moči prijema.

ZEOS, ravnanje z električno in elektronsko opremo, d.o.o

ZEOS, d.o.o. je nacionalna in neprofitna skupna shema ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO), odpadnimi prenosnimi baterijami in akumulatorji (OPBA) ter odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Svoje delovanje nadgrajuje preko projektov, s katerimi v sklopu različnih dogodkov ozavešča potrošnike.

Gospodarjenje z e-odpadki (sobota)
Prikolesari elektriko: poženi posebno sobno kolo in ugotovi, kako hiter moraš biti, da bodo zagorele vse vrste žarnic ter zaženi različne male elektronske naprave, npr. fen ali radio.
Odločuj: preveri, če znaš pravilno ločiti različno odpadno e-opremo.
Projekt LIFE »Gospodarjenje z e-odpadki«: seznani se z vsemi aktivnostmi projekta in lokacijami za oddajo e-opreme.

Živalski vrt Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana je izobraževalna in naravovarstvena inštitucija, ki goji predvsem domorodno živalstvo Slovenije in tujerodne predstavnike plazilcev, ptičev, sesalcev in nevretenčarjev, skupaj 120 vrst in 500 živali. Od leta 1951 se nahaja v naravnem gozdu parka Rožnik-Šišenski hrib in zavzema 19,6 ha površine.

Spoznavanje živali z različnimi čutili: žuželke in pajkovci ter Delavnice: Trening za živali, Igrala in priboljški za živali ter Živalske družine
Pajke bomo primerjali z žuželkami ter jih spoznavali s čim več čutili. Ugotavljali bomo kakšni so in kako jim prilagoditve pomagajo pri preživetju v divjini. Žuželke in sesalci se prepoznavajo tudi po vonjih. Pri tem jim bomo pomagali in poiskali svojega partnerja. Naučili se bomo preproste tehnike treniranja živali ob pomoči klikerja, za papige in male opice v ZOO Ljubljana bomo izdelali igrala in priboljške ter poiskali člane posamezne živalske družine.


© 2016 Hiša eksperimentov